Skip Navigation Links
FORSIDE
OM VIRKSOMHEDEN
REFERENCER
KONTAKT
 

Med meddelelsen om Bring Citymails lukning den 1. januar 2010 opnår Post Danmark et de facto monopol på befordring af brevpost i Danmark.

 

For det er ikke sandsynligt, at Post Danmark udfordres på brevmarkedet af nye konkurrenter i de kommende mange år. Citymails lukning skræmmer nye indtrængere og den meget langsommelige liberalisering vil nu i alle tilfælde komme for sent. Med fusionen af Post Danmark og Posten Sverige er konkurrence fra ”hinsidan” også udelukket. Post Danmarks privilegier og adfærd har umuliggjort konkurrence.

 

Alt dette sker samtidig med, at brevmængderne falder støt, og samtidig med at Post Danmarks konkurrenceincitament til at effektivisere fjernes. Derfor øges risikoen for højere brevporto og ringere service.

 

Det er en skidt dag for brevpostmarkedet og for konkurrencen, og det er mere end svært at se, hvordan den kommende liberalisering af brevpostmarkedet nu reelt kan bidrage til at konkurrenceudsætte Post Danmarks de facto monopol.

 

Så nu bliver det den digitale forsendelse, der bliver den afgørende konkurrencedriver. Og meget tyder på, at den udvikling vil blive fremskyndet, og at den ny e-postteknologi nu bliver den egentlige vinder.

 

Liberaliseringen kom for sent og traditionel brevpost vil formentlig blive afviklet hurtigere end ellers.

 

4. november 2009

Niels Rytter

 

 
Konkurrenceraadgivning.dk v. Niels Rytter - Tlf.: (+45) 22 19 86 53